Povijest

Vaterpolski klub Bellevue-Dubrovnik je stari dubrovački vaterpolski klub osnovan davne 1957. godine. Riječ je o klubu koji ima iza sebe 55 godina staru tradiciju njegovanja vaterpola kao daleko najpopularnijeg gradskog sporta.
Na istoimenom plivalištu Bellevue, u samom srcu Dubrovnika, se još s početka pedesetih godina prošlog stoljeća okupljala mladež s dubrovačkih predjela Montovjerne, Šipčina, Konala i Boninova. Svakodnevno su se održavala improvizirana natjecanja u plivanju, ronjenju, skokovima sa „strompulina“ i visokih stijena. Vremenom je na kupalištu donesena i lopta, potom je izrađena i prva „bara“ usidrena ispod Oška, nedugo nakon toga izrađena je i druga „bara“, nabavile su se kapice, zastavice i počelo se igrati vaterpolo ispred špilje na igralištu koje nije bilo ni označeno.
Počinju se vremenom organizirati utakmice s drugim kupalištima i sudjeluje se u prvenstvima Dubrovnika za neregistrirane klubove. Zatim je godine 1954. postignut prvi uspjeh kada je osvojeno prvo mjesto u Divljoj ligi i vrijedna nagrada od organizatora PK Jug – kožna lopta. To je bio trenutak na kojem su se počeli raditi temelji vaterpolskog kluba Bellevue.

Povijest VK Bellevue – Dubrovnik, radi lakšeg pregleda, možemo podijeliti u tri razdoblja: prvo razdoblje od 1957. do 1965 godine,drugo od 1973. do 2001. godine i treće od 2009. godine do danas.


Slika prvog plivališta iz 1958.

 

 

PRVO RAZDOBLJE OD 1957. -1965.

Po prvi put poslije drugog svjetskog rata, pored Plivačkog kluba Jug osnovao se još jedan plivački klub na užem području Dubrovnika. Glavni pokretači bili su mladost s kupališta: Braća Ivo i Željko Bulić, Nikola Mioč, Vlatko Petković i Miljenko Ucović. Na njihovu inicijativu sazvana je osnivačka skupština u prosincu
1957. godine na kojoj je utemeljen Plivački klub Bellevue. Ime je dobio po kupalištu. Rukovodstvo kluba sačinjavali su: Vlatko Petković, predsjednik, Željko Bulić, tajnik i Ivo Bulić, blagajnik. Iako bez dovoljno iskustva vrlo uspješno su rukovodili klubom u toj prvoj godini djelovanja.
Godine 1958. zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovanju, prva natjecateljska sezona uspješno je prebrođena. U ovoj godini aktivni su bili samo vaterpolisti koji su započeli sa treninzima na kupalištu Bellevue.

VK Bellevue 1957.
Prva registrirana ekipa: Drugi red s lijeva: Zdenko Katalinić, Mato Matić, Ivica Košta, Nikola Mioč Prvi red s lijeva: Željko Bulić, Miljenko Ucović, Antun Kuzman
 

Dana 27. srpnja u Mlinima su nastupile tri momčadi Bellevue-a. U glavnoj utakmici sastao se prvi sastav koji je protiv najboljih igrača domaćeg Gusara zasluženo slavio pobjedu. U predigri su nastupili, u svojoj prvoj javnoj utakmici, pioniri Bellevue-a koji su se sastali sa vršnjacima mjesnog Juga. U drugoj predigri sastali su se juniori s odgovarajućim sastavom domaćina. Bio je to prvi javni nastup juniora Bellevue-a i prva pobjeda.
Te godine uslijedio je nastup na prvenstvu Hrvatske u Bjelovaru. Dobrovoljnim doprinosima članova skupljen je novac za putovanje i smještaj, ali ne u dovoljnom iznosu. Bellevue, iako najmlađa momčad tog prvenstva, osvojio je šesto mjesto i tako je osiguran besplatan boravak, a samim time prestale su sve financijske poteškoće budući da je tim plasmanom bio boravak besplatan.
Prva promjena imena kluba dogodila se 1959. godine kada klub mijenja ime u Plivački klub Budućnost. Izabrano je novo rukovodstvo. Akcent u radu bio je na mlađim uzrasnim kategorijama vaterpolista pa je klub raspolagao sa dvije pionirske i juniorske momčadi. U ovoj godini javlja se veliki interes za plivanje kod mlađih uzrasta koji je rezultirao da su 1960. godine plivači započeli s treninzima pod stručnim vodstvom. Prvi prvenstveni nastup plivača bio je na kadetskom prvenstvu Hrvatske u Splitu.
Četvrta natjecateljska sezona u pogledu rezultata bila je najuspješnija u ovom razdoblju rada kluba.
Na prvenstvu Hrvatske u Osijeku 1961. godine vaterpolisti su zauzeli drugo mjesto.
Godina 1962 Edita Opačak osvojila je prvo mjesto u disciplini 50 m leptir na pionirskom prvenstvu Hrvatske u Dubrovniku.
Godine 1963. uprava je odlučila da tijekom godine izgradi improvizirano plivalište s dvije pruge, okretištima i da poprave svlačionicu. Nažalost, ideja nije realizirana ostvarena je tek 1978. godine i to na dijelu južne uvale.
Posljednja godina aktivnog djelovanja plivačkog kluba Budućnost bila je 1965.. Poslije osam godina djelovanja završio se prvi dio razvoja kluba.
Veliki udio u radu ovog razdoblja dali su: Ivo Bulić, Nikola Mioč, Miljenko Ucović i Pero Kristić. Znatan doprinos dao je i Željko Bulić koji je 1963. godine napustio Dubrovnik i preselio u Split.
Od 1966. godine nastupa period krize koji traje sve do 1973. godine. Problemi su bili različite naravi; financije, stručni kadar i uvijeti rada.

Aktivnost je prerasla i sav rad se sveo na relativno bavljenje plivanjem i vaterpolom.

Malo po malo mladost se na kupalištu ponovno počela spontano skupljati i počinje se stvarati atmosfera slična onoj prije osnivanja kluba.

 

DRUGO RAZDOBLJE OD 1973. – 2001.

Drugo razdoblje kluba započinje 1973. godine kad je mladost okupljena u uvali Bellevue počela ozbiljne pripreme pod vodstvom Toma Udovičića za najavljeno vaterpolo prvenstvo gradskih kupališta koje će se održavati na bazenu u Gružu.
Od momčadi kupališta prijavili su se samo „Buža“ i „Bellevue“.Ostali sudionici bili susastavi registriranih klubova Gusara iz Mlina, Cavtata te juniori i kadeti Juga.
Prvo mjesto pripalo je igračima Bellevuea. Taj uspijeh bio je podstrek da se zamisao o obnavljanju kluba i realizira.
U listopadu 1973. godine održana je godišnja skupština na kojoj je obnovljen klub pod imenom Omladinski vaterpolo klub Bellevue. Za predsjednika nove uprave izabran je Frano Lubura, a dužnost potpredsjednika povjerena je Luku Miliću, jednom od prvih igrača starog kluba.
Zaslugom poznatog vaterpoliste Juga između dva rata Vinka Cvjetkovića 1975. godine se obnavlja plivačka sekcija, a klub mijenja ime u Omladinski plivački klub Bellevue.

 
momčad VK Bellevue 1974. godine
Momčad 1974: Drugi red s lijeva: trener Tomo Udovičić, Božo Valjalo, Nikša Lale, Dubravko Asić, Ivo Šlangenberg, Pavo Palunčić, Edvard Marčić. Prvi red s lijeva: Vedran Smokvina, Stijepo Bokarica, Zlatko Jovanović, Davor Mojaš i Nikola Curić

Godine 1978. vaterpolisti se prvi put natječu u Međurepubličkoj 2 ligi-jug i osvajaju 3 mjesto. Plivači su također te godine imali značajne rezultate, Đeni Barišić, Silvija Savin i Aleksa Vlahović postali su prvaci države u konkurenciji pionira do 10 godina.
Najznačajniji događaj u dotadašnjoj povijesti kluba zbio se 23. lipnja 1978. godine kada je počasni predsjednik Frano Boroje otvorio internacionalni turnir „Bellevue 78“ na novosagrađenom plivalištu u uvali Bellevue. Plivači su dobili četiri pruge duljine 33.33 m, a vaterpolisti mogućnost da utakmice odigravaju na svom plivalištu.
Nažalost, gotovo sav trud uništen je noću između 12 i 13 siječnja 1987. godine. Orkansko Jugo s valovima i preko sedam metara uništavalo je sve pred sobom pa tako i plivalište Bellevue koje nakon toga više nije bilo za upotrebu bez potrebnih ulaganja.
Od 1979. do 1986. godine plivači postižu značajne uspjehe. Najviše su se u tom razdoblju isticali Ana Košuta, Đeni Barišić, Aleksa Vlahović , Ana Miletić, Sandra Muratti i Dragica Medan.
Vaterpolisti su 1981. godine osvojili amatersko prvenstvo Hrvatske u vaterpolu.

 

momčad VK Bellevue 1981. prvaci Hrvatske
Momčad 1981. – Prvaci Hrvatske

Klub je prvi put dobio sponzora 1986. godine i promijenio ime u Omladinski plivački i vaterpolski klub Bellevue – DTS.
Godine 1995. nakon tri uzastopna naslova druge lige, od toga dvaput bez ijednog poraza, klub ulazi u Prvu Hrvatsku ligu.
U sezoni 1995/96 klub se brzinski transformira u profesionalni pogon. Predsjednik kluba je Dominik Brigović, športski tajnik Vedran Smokvina, direktor kluba je Niko Matušić a trener prve momčadi Božo Vuletić.
U sezoni 1997. klub mijenja ime u VK Dubrovnik i igra četvrtzavršnicu kupa i prvenstva Hrvatske.

momčad VK Bellevue 1997. godine
Sezona 1997/1998 – osvojen trofej Dubrovnika. Drugi red s lijeva: Vjekoslav Zubak, Franko Antunović, Božo Lujo, Mirko Ivandić, Oleksiy Yegorov, Mladen Delić, Oleksandr Osadchuk, Maro Bijač, Davor Brkić Prvi red s lijeva: Milan Vasić, Goran Škarica, Maro Roko, Antonio Milat i Josip Vezjak

U sezoni 1998/99 klub ponovno dobija sponzora i mijenja ime u VK Dubrovnik Pro Cro. U toj sezoni postignuti su najveći uspijesi kluba. Osvojen je Comen kup, drugi europski trofej koji je došao u Dubrovnik. Klub je igrao finale kupa Hrvatske i poražen je od Zagrebačke Mladosti.
Sastav kluba koji je ostvario najveći uspijeh je: Goran Volarević, Maro Bijač, Božo Lujo, Željko Vukčević, Andrej Belofastov, Mladen Delić, Edi Brkić, Franko Antunović, Miho Bobić, Oleksandr Osadchuk, Mirko Ivandić, Josip Vezjak, Goran Škarica i Oleksiy Yegorov. Povremeno su nastupali i Goran Vasković, Maro Roko, Dinko Rizzi, Milovan Lucijetić, Olaf John i Ivica Lučić.Trener je bio Vido Bogdan, pom. Trener. Nikša Andrić,a sportski direktor Đuro Savinović.
U sezoni 1999/2000 započinje lagani pad kluba koji je razultirao time da klub 2001., nakon financijskih poteškoća, ispadne iz 1. lige.

momčad VK Bellevue 1998. godine, osvojili europski Comen kup
Momčad 1998/99. – osvojen europski Comen kup i plasman u finale kupa Hrvatske
Drugi red s lijeva: Pom. trener Nikša Andrić, Josip Bezjak, Oleksandr Osadchuk, Maro Bijač, Andrej Belofastov, Goran Volarević, Trener Vido Bogdan, Franko Antunović, Edi Brkić, Goran Škarica, Mladen Delić,Sportski dir. Đuro Savinović Prvi red s lijeva: Milovan Lucietić, Olaf John, Ivica Lučić, Dinko Rizzi, Miho Bobić, Božo Lujo, Maro Roko, Željko Vukčević, Mirko Ivandić, Goran Vasković i Oleksey Yegorov

TREĆE RAZDOBLJE OD 2009. god.

Godine 2009. na temeljima 52 godine stare tradicije ponovno se obnavlja rad vaterpolskog kluba Bellevue. Obnavljaju ga zajedno nova generacija mladih belvijaša i stariji belvijaši koji su ’70-ih godina igrali za Bellevue. Klub se prvo natječe u drugoj hrvatskoj vaterpolskoj ligi, potom godine 2011. ulazi u 1B hrvatsku vaterpolsku ligu te odmah osvaja naslov prvaka. Istovremeno se pokreće rad sa mlađim uzrastima s kojima nastupa u kategorijama juniora , mlađih juniora i kadeta na službenim državnim natjecanjima.

momčad VK Bellevue 2012. god. Prvaci 1B hrvatske lige
Momčad VK Bellevue 2012. god. – prvaci 1B hrvatske lige
Prvi red s lijeva: športski tajnik Vedran Smokvina, Toni Popadić-Batina, Ivo Begović, Željko Vukčević, Nikola Grbić, Leo Bogdanović, Maro Pavlović, Matko Staničić, Hrvoje Miloslavić
Drugi red s lijeva: Roko Milina, Nino Blažević, Pavo Zonić, Tino Cvjetković, Nikola Sršen, Đivo Zec, Tomislav Rudinica, trener Božo Valjalo